Wegański czekoladowy sernik z truflami

Anna
Fit
13.02.2017 16:08
Wegański czekoladowy sernik z truflami

, w tym procent WBT = 49 Składniki Spód 2,5 łyżki (25g) zimnego oleju kokosowego lub masła klarowanego (masło w wersji niewegańskiej) 1/3 szklanki (50g) mąki żytniej razowej 1 łyżka (10g) ksylitolu/erytrolu lub miodu w wersji nie dla cukrzyka 1 łyżka (10g) ciemnego, gorzkiego kakao 1 łyżka (10g) pokruszonych orzechów (nerkowca, blanszowanych migdałów czy laskowych) szczypta soli morskiej Masa czekoladowa 1 szklanka (100g) nerkowców – zalać je wodą i pozostawić do namoczenia na ok 8-10 godzin 6 łyżek (60g) ksylitolu/erytrolu lub miodu (miód w wersji nie dla cukrzyka) 2/3 szklanki (ok 130ml) mleczka kokosowego (wstawić do lodówki na noc i zlać górną warstwę – bez wody kokosowej) 4 łyżki (40g) oleju kokosowego lub masła ghee/klarowanego (masło nie dla wegan) 4 łyżki (40ml) soku z cytryny 4 łyżki (40g) gorzkiego kakao Trufle 1 garść (50g) suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki (50g) oleju kokosowego lub masła klarowanego/ghee (w wersji nie dla wegan) 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao Wykonanie Spód Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ilość porcji to: 20 Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.4, WBT = 0.99, kcal = 132.6, węglowodany z błonnikiem = 11.03g, błonnik = 0.61g, białko = 1.89g, tłuszcz = 10.21g, suma wymienników (WM) = 2.03 Czego w tych zeszytach nie było, i przepisy na cudne serniki wiedeńskie, rosy, z makiem, z bezą czy na zimno z galaretką. Nie dlatego, że raz jadłam zdrowo, raz niezdrowo i tak się wahałam, tylko dlatego, że na każdym etapie mojego życia pojawiały się osoby, które ze względu na różne problemy zdrowotne musiały stosować indywidualne diety. Dzisiaj nadrabiam ten brak i przedstawiam przepis na świetny sernik bez pieczenia w odsłonie roślinnej, czyli wegański czekoladowy sernik z truflami bez cukru. Ostatnio przeglądałam stare zeszyty z przepisami na ciasta i rzuciło mi się w oczy, to że każdy przepis zawierał mleko i jaja oraz cukier. Ale teraz nie muszę się tym martwić, bo ze względu na alergię córki, po prostu mleko całkowicie z diety wykluczyłam. Tym przepisem, na pyszny wegański sernik, bez jaj i mleka chcę Ci pokazać, że masz szansę spróbować czegoś nowego i odkryć nowe smaki w kuchni. Żeby była jasność nie mam nic przeciwko jajom i mleku, ale teraz jak w domu mieszka mała alergiczka to inaczej patrzę na przepisy. Kompletuj składniki i testuj, przyjemnie testuj, bo testowanie w kuchni to smaczna przyjemność :-). Wegański czekoladowy sernik z truflami bez cukru (słodzony ksylitolem) Jeżeli masz w domu diabetyka lub alergika, lub jesteś jednym z nich to przepis jest dla Ciebie. Nadal jadam zdrowo, tak jak moja najbliższa rodzina, ale pewne produkty zniknęły z diety, a w zamian pojawiły się nowe. Co ciekawe mleka nie lubiłam w czystej postaci, musiało być ukryte abym nie czuła jego smaku ani zapachu, jadłam je bardzo rzadko. Dawno nie było na blogu przepisu na sernik. Na wierzch ułóż trufle, posyp uprażonymi orzechami nerkowca i wstaw do lodówki na kilka godzin. Żadne tam serniki z nerkowców, kaszy jaglanej czy migdałów – wtedy nawet nie sądziłam, że coś takiego istnieje ;-). Jest podwójnie czekoladowy i aksamitny w smaku, oczywiście zdrowo-słodki, bez dodatku cukru. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i piecz ok 8 minut w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu. Daktyle odsącz, zmiksuj na gładki mus Do musu daktylowego dodaj miękki olej/masło, kakao – wymieszaj dokładnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/weganski-czekoladowy-sernik-truflami/