Wegańskie brownie bez cukru i glutenu

Anna
Fit
06.10.2016 15:29
Wegańskie brownie bez cukru i glutenu
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ilość porcji to 16

Jedna porcja to:

WW = 1.31, WBT = 1.07, kcal = 146.56, węglowodany z błonnikiem = 13.45, błonnik = 0.34g, białko = 25.5g, tłuszcz = 11.24g, 
suma wymienników (WM) = 2.39, w tym procent WBT = 45

Składniki

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru (150g),
  • 1/3 szklanki (ok 70g) oleju kokosowego,
  • 2/3 szklanki (140ml) mleczka kokosowego
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ¼ szklanki (50g) ksylitolu lub erytrolu,
  • ¾ szklanki (80g) zmielonych płatków owsianych bezglutenowych

Polewa:

  • ½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią, ksylitolem),
  • 4 łyżki (40g) mleczka kokosowego lub napoju roślinnego,

Przepis

  1. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym i mleczkiem na bardzo wolnym ogniu.
  2. Dodaj sól, sodę, ksylitol, wymieszaj. Do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowej dodaj zmielone płatki owsiane. Wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylaj ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, program pieczenia góra, dół, bez termoobiegu.
  4. Piecz ok 26-28 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.
  5. Polewa. Czekoladę przełóż do rondelka, wlej mleczko i na bardzo małym ogniu rozpuść. Ostudzone ciasto posmaruj polewą.
  6. Ciasto podziel na 16 kawałków.

Porady 1. Płatki owsiane możesz zastąpić mąką owsianą bezglutenową. 2. Jeżeli nie musisz unikać przetworów mlecznych, to mleczko kokosowego w cieście możesz zastąpić jogurtem naturalnym greckim/bałkańskim. Natomiast do polewy, w zastępstwie mleczka kokosowego możesz dodać "zwykłe" mleko.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną