Domowe mleko z dzikiego ryżu

Agata
Fit
09.01.2016 11:38
Domowe mleko z dzikiego ryżu

Polecam. SKŁADNIKI (na ok. 700 ml mleka): - 1/4 szklanki nieugotowanego dzikiego ryżu (40 g) lub 1 szklanka ugotowanego (ok. 150 g) - 3 szklanki filtrowanej wody (750 ml) OPCJONALNE DODATKI * - wanilia - syrop słodzący lub kilka namoczonych daktyli - cynamon *dodajemy je podczas miksowania, wszystkie naraz lub 1-2 wybrane, w ilości wg upodobań, ja najczęściej jednak przygotowuję mleko bez żadnych dodatków PRZYGOTOWANIE: Nieugotowany ryż moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy, wsypujemy do garnka, dodajemy 4 szklanki wody i szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30-40 minut. HOMEMADE WILD RICE MILK Dziki ryż to tak naprawdę nie jest ryż, ale tzw. owies wodny, nazwa ryż jest umowna, bo trochę go przypomina, ale tak naprawdę to ziarna roślinnej trawy: ostrudy wodnej, rosnącej w Ameryce północnej, gdzie określana jest także ryżem kanadyjskim lub indiańskim, gdyż przez Indian uważana jest za święte zboże. I choć cena dzikiego ryżu nie jest niska, co jakby wynika naturalnie z faktu, że jest to produkt niszowy i pozyskiwany w specjalistyczny sposób, to opakowanie 200 g, za które płaci się około 20 złotych, starcza na przyrządzenie ok. 4 litrów mleka, i na pewno od czasu do czasu warto zaprosić go do kuchni bo jest niezwykle odżywczy. I usually prepare the milk without any additional ingredients. PREPARATION: Soak the uncooked rice in water overnight, on the next day, drain it off, rinse with water, and put in a pot. Add 4 C of water and a pinch of salt, bring to a boil and cook for 30-40 minutes. Then drain and transfer to the blender cup. Na koniec wakacji, Indianie wypływali swymi kanoe na rzekę, gdzie za pomocą specjalnych kołatek, ostrożnie strząsali ziarna tej rośliny, aby ją potem wysuszyć i stosować w celach kulinarnych oraz leczniczych, jako środek na ogólne wzmocnienie organizmu. Wild rice is not really a rice but an aquatic grass, growing in North America, where its also called Indian rice, because the Indians call it a sacred grain and its very popular aongs them. At the end of the holidays, Indians Smacznego ☺ Wild rice is not really a rice but an aquatic grass, growing in North America, where its also called Indian rice, because the Indians call it a sacred grain and its very popular aongs them. So if you want to get even more nutrition to your meals, try it and enjoy ☺ INGREDIENTS (for 700 ml milk): - 1/4 C uncooked wild rice (40 g) or 1 C cooked (approx. I will post a recipe for that on the blog as well, but today I want to encourage you to make some milk with it. Wild rice milk is delicious, slightly sweet and nutty. I will post a recipe for that on the blog as well, but today I want to encourage you to make some milk with it. Wild rice milk is delicious, slightly sweet and nutty. 150 g) - 3 C filtered water (750 ml) OPTIONAL ADDITIONS * - vanilla - favorite sweetener or 2-5 soaked dates - cinnamon * add them during mixing, all at once or 1-2 favorite, adjust the ammount to your personal preference. Obecnie, popularną metodą jego przyrządzania jest także kiełkowanie, dzięki czemu uzyskujemy tzw. kwitnący dziki ryż, gdzie nazwa nawiązuje właśnie do jego rozwiniętych ziaren. At the end of the holidays, Indians sailed their canoes on the river, where using special rattles, carefully shook off the grains of this plant to dry them later and use for cooking and healing to strengthen the body. sailed their canoes on the river, where using special rattles, carefully shook off the grains of this plant to dry them later and use for cooking and healing to strengthen the body. Before cooking, it is best to soak it overnight, which shortens the cooking time and also facilitates its digestion. Before cooking, it is best to soak it overnight, which shortens the cooking time and also facilitates its digestion. Taki sposób podania też zaprezentuję na blogu, ale dzisiaj zapraszam Was na mleko, które z niego przygotowałam. , slightly nutty and a little bit more hard than for ex. brown rice. , slightly nutty and a little bit more hard than for ex. brown rice. Przed gotowaniem najlepiej jest go namoczyć przez noc, co skraca nieco czas gotowania i ułatwia też jego trawienie. Dziki ryż jest bardzo aromatyczny, lekko orzechowy i trochę bardziej twardy niż np. brązowy. It has only one disadvantage: relatively high price, but from time to time, its worth to invite him to the kitchen because it is very nutritious.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/01/domowe-mleko-z-dzikiego-ryzu.html