Chrupki z ciecierzycy - zdrowa przekąska

Dominika
Fit
12.08.2015 12:23
Chrupki z ciecierzycy - zdrowa przekąska

Składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 2 duże łyżeczki papryki wędzonej 3 duże łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki czosnku kolorowego granulowanego rozdrobnionego w moździerzu sól morska Potem zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i pozostawić na całą noc do namoczenia. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 30 minut, uważając żeby nam się nie rozpadła. Chrupki z ciecierzycy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie stwardniały. Wiele razy przeglądając strony internetowe ze zdrowymi przepisami, natrafiałam właśnie na chrupki z ciecierzycy. Dodać paprykę wędzoną, paprykę słodką, czosnek, całość posolić i wymieszać wszystko, tak aby każde ziarenko było obtoczone w przyprawach. Przepisy te od razu zamykałam nie wierząc, że takie chrupki mogą zastąpić paluszki, krakersy czy też chipsy podjadane podczas oglądania filmów. No ale... zostało mi trochę ciecierzycy po ostatnim przepisie na hummus i pomyślałam: czemu nie?. Na papier wyłożyć ciecierzycę i obtoczyć ją dokładnie w oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/chrupki-z-ciecierzycy-czyli-zdrowa-przekaska/