Sałatka dla koneserów

Ewelina
Fit
30.04.2015 7:26
Sałatka dla koneserów

Składniki

na 2 porcje

200 g świeżego szpinaku

100 g truskawek

10 zielonych szparagów

garść płatków migdałów

sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przepis

Liście szpinaku myję i osuszam, truskawki szypułkuję i kroję w plastry.

Płatki migdałów podprażam na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

Często mieszam, aby się nie przypaliły. Kiedy będą złociste, przekładam je na talerz.

Szparagi kroję w 3-4 cm kawałki. W garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku wody morskiej i gotuję w niej szparagi ok. 4 minuty, później dodaję główki, bo są bardziej delikatne, kontynuuje gotowanie jeszcze 2-3 minuty.

Kiedy szparagi będą miękkie odcedzam je i pozostawiam do ostygnięcia.

Na talerzach układam szpinak, na to truskawki i szparagi, całość posypuję płatkami migdałów.

W słoiczku mieszam składniki na sos, polew nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną