Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Fit
20.10.2019 11:22
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

łyżka oleju 100 g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy 5-6 gałązek świeżego tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Liczba porcji około 10 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 90 Białko: 3,9 g Tłuszcze: 5,1 g Węglowodany: 10,5 g Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i zasypujemy dwoma łyżeczkami soli. Dzisiaj pasztet w wersji wege, czyli zrobiony na bazie startej cukinii i marchewki, z dodatkiem kaszy jaglanej i świeżych ziół. Proste, wbrew pozorom, bardzo szybkie w przygotowaniu i takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a jednocześnie smakują fantastycznie. Takie danie nie sprawi, że będziemy ociężali, wręcz przeciwnie – najemy się, ale nie przejemy. Składniki 350 g cukinii (nieobranej, pozbawionej końcówek) jedna średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw z kaszą. Wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do keksówki lub prostokątnego naczynia żaroodpornego/foremki). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Pasztet powinien się zarumienić i lekko zezłocić na wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/pasztet-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej/