Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym

Natalia
Fit
08.04.2018 15:24
Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym

Składniki (forma 18 x 18 cm): Nadzienie: 200 g suszonych daktyli 1/4 szklanki wody z daktyli 4 łyżki kakao Baza: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu szczypta soli Wykonanie: Pyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Robiłam kiedyś podobne batoniki z nadzieniem z daktyli, które również były pyszne, ale wtedy przepis na ciasto był troszkę inny i nieco bardziej kaloryczny. Po tym czasie, odsączyć (nie wylewać wody), przełożyć do blendera, dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Batoniki po upieczeniu wychodzą miękkie, kremowe i są naprawdę bardzo sycące, a przy tym nie za słodkie, więc nie ma obawy, że po zjedzeniu nas zasłodzi. Krem czekoladowy to nic innego jak pyszne, słodkie daktyle zblendowane z kakao i wodą - to chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych fit nutelli. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu, do tego są wegańskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2018/04/owsiano-bananowe-batoniki-z-nadzieniem.html