Tych błędów powinieneś unikać, przygotowując pizzę w domu

Katarzyna
Dania mączne
08.10.2017 12:11
Tych błędów powinieneś unikać, przygotowując pizzę w domu

3. Pizza z niewyrośniętego ciasta Aby przyrządzić pyszną pizzę i delektować się jej smakiem, nie można pozwolić sobie na pośpiech. W ten sposób ciasto nie będzie w pełni wyrośnięte, a co za tym idzie – pizza będzie surowa i twarda w środku. Prawidłowy proces tworzenia ciasta powinien składać się z dwóch etapów: pierwszy z nich powinien trwać 2-3 godziny, a drugi do nawet 8 godzin. Chociaż większość Polaków zamawia pizzę przez internet lub telefon z takich pizzerii jak Da Grasso, od czasu do czasu można pokusić się o samodzielny wypiek. Po rozwałkowaniu nie może być widać żadnych prześwitów – dzięki temu ciasto będzie w stanie utrzymać składniki. Jeżeli będzie zbyt miękka, ciasto nie wyrośnie, natomiast zbyt twarda da ciasto gumowate. W pizzeriach takich jak Da Grasso, włoski specjał przygotowuje się z mąki typu 00. Nadmierna ilość składników Błędem jest wykładanie na wierzch ciasta sporej ilości składników. Chcąc pizzy zapewnić doskonałe walory smakowe, należy użyć passaty pomidorowej – tak jak robią to m.in. w pizzerii Da Grasso. Poznaj więc najczęstsze pułapki czyhające na domowych pizzermenów i staraj się ich nie popełniać. Aby jednak uniknąć szybkiego spalenia ciasta, blaszkę należy umieścić na najniższej półce. Błędem jest zatem przygotowywanie ciasta w zaledwie 2-3 godziny. Przyczynia się to zarówno do nadmiernego obciążenia ciasta, jak również do przeładowania smakowego. Większość osób dozuje temperaturę pieczenia, aby uniknąć spalenia samego spodu, jak i wyłożonego na wierzch sera. 5. Sos pomidorowy z koncentratu Przyrządzanie sosu pomidorowego na bazie koncentratu psuje cały smak. Odpowiednio rozgrzane sprawią, że smak ciasta będzie zbliżony do smaku tradycyjnego. Charakteryzuje się optymalną zawartością białka, dzięki czemu wyrasta na odpowiednią wysokość. Zamów ją online w jednej z pizzerii i poznaj jej smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mostekwkuchni.pl/tych-bledow-powinienes-unikac-przygotowujac-pizze-domu/