Naleśniki gryczane z jajkiem

Naleśniki gryczane z jajkiem

🙂 Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki: – przepis na naleśniki – naleśniki z tuńczykiem –naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – naleśniki amerykańskie pancakes – naleśniki z szynką parmeńską – naleśniki ruskie – naleśniki z jabłkami – naleśniki meksykańskie 20 minut Ilość porcji: 6 naleśników Składniki naleśniki gryczane: – 130 g mąki gryczanej – 300 ml mleka – 2 jajka rozmiar L – 30 g oleju lub roztopionego masła – 1/4 łyżeczki soli – oliwa lub olej o smażenia (odrobina, nakładana pędzlem kuchennym) Składniki dodatkowe: – po 1 jajku do naleśnika – po 1-2 plasterki szynki parmeńskiej na porcję – pomidory pokrojone w większą kostkę i listki świeżej bazylii Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę gryczaną, jajka, mleko, olej lub roztopione i przestudzone masło, odrobinę soli. Tym razem zaproszę Was na naleśniki gryczane, pyszne, dużo zdrowsze niż tradycyjne naleśniki pszenne, a zrobione z sadzonym jajkiem i podane z dodatkami. Jak naleśnik będzie już usmażony zmniejsz płomień pod patelnią, na środek wbij jajko i bardzo szybko za pomocą łopatki zagnij boki naleśnika z 4 stron, tak aby stworzyć mniej lub bardziej foremny kwadrat. Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/nalesniki-z-jajkiem/