Domowy chleb bez zagniatania

Agnieszka
Dania mączne
31.03.2020 10:02
Domowy chleb bez zagniatania

Jest tylko jeden tricky moment – ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia, żeby podrosło z godzinę, w czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik. Jeśli masz jakieś doświadczenie z ciastem, to po wyłożeniu ciasta na podsypany mąką papier, przełóż ciasto kilka razy, zawijając boki do środka. Po kolejnych 30 minutach wyjmij garnek z piekarnika, odkryj i szybko wrzuć do środka ciasto razem z papierem do pieczenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z piekarnika, zdejm pokrywkę i wstaw garnek do piekarnika jeszcze na 15 minut. Przykryj folią spożywczą, ręcznikiem kuchennym i odstaw, np. do wyłączonego piekarnika, na całą noc (minimum 8-9 godzin) lub nawet na 18 godzin. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki cukierniczej – ma elastyczną, zrobioną z silikonu końcówkę, dzięki której można łatwo wyciągnąć z misy całe ciasto. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Jeśli nie masz czasu, po prostu przełóż ciasto na papier, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem. Ciasto nie wymaga zagniatania, nie trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wyjmij garnek z piekarnika, ostrożnie wyciągnij chleb i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Przełóż podrośnięte ciasto z misy na oproszone mąką miejsce. Przepis na domowy chleb bez zagniatania to najlepszy sposób, żeby obudzić rano domowników zapachem świeżo upieczonego pieczywa. Polecamy również bardzo łatwą do zrobienia pizzę bez zagniatania i focaccię bez zagniatania Składniki: 730 ml mąki żytniej (około 400 g lub 3 szklanki) Oprósz jeszcze raz mąką i przykryj ręcznikiem (mąka jest po to, żeby ciasto nie przykleiło się do ręcznika). Do pieczenia chleba możesz użyć garnka żeliwnego, jeśli masz, albo stalowego z pokrywką, odpornego na wysokie temperatury. Domowy chleb bez zagniatania wymaga to super patent na własne, domowe pieczywo. Domowy chleb bez zagniatania wymaga od tylko jednego – cierpliwości, albo raczej odpowiedniego planowania. Robimy go co drugi dzień z mąki chlebowej i żytniej (na zdjęciach). Wlej do suchych składników wodę i wymieszaj drewnianą łyżką, tak żeby połączyć wodę z mąką. Przepis pochodzi z bloga Thekitchn, ale wymyślił go Jim Lahy, który sekret zdradził Markowi Bittmanowi z New York Timesa. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/super-latwy-domowy-chleb-bez-zagniatania/