Zielone ravioli z rukoli z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Jolanta
Dania mączne
26.02.2020 18:49
Zielone ravioli z rukoli z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią od Kamis. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 1 jajko szczypta soli 1 op. świeżej rukoli 150 g sera ricotta sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis Jedną połowę miksujemy w blenderze, ale niebyt drobno, mieszamy z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem. W równych odstępach układamy na jednym płacie kulki z sera ricotta wymieszanego z posiekaną rukolą i suszonymi pomidorami. Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio. Przepis na Zielone ravioli z rukoli(2 porcje- 12 sztuk) * szklanka o poj. 250 ml 1 szkl. Mąkę pszenną pełnoziarnistą mieszamy z jajkiem i zmiksowaną rukolą, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/zielone-ravioli-z-rukoli/