NAJPROTSZY PRZEPIS NA DOMOWE PITY

Agnieszka
Dania mączne
16.05.2019 8:48
NAJPROTSZY PRZEPIS NA DOMOWE PITY

Liczba porcji: 4 chlebki Przepis pochodzi z bloga Thekitchen.com Składniki: - 1 szklanka ciepłej wody - 2 łyżeczki suszonych drożdży - 2 1/2 do 3 szklanek mąki - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni, czyli przestanie się kleić do rąk. Krok 2 Wsyp do misy z zaczynem dwie i pół szklanki mąki (pół szklanki zachowaj na później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Wyjmij ciasto z misy, chwilę zagniataj, żeby usunąć z niego nadmiar powietrza, uformuj w kulę. Z każdej ćwiartki uformuj kulkę, spłaszcz ją w dysk, a następnie rozwałkuj na okrągły placek grubości około centymetra. Najprostszy przepis na chlebki pita, bez mierzenia/ważenia składników, których jest tylko kilka: mąką, woda i drożdże. Piecz około 3-5 minut, czas zależy od piekarnika i od tego jak jest nagrzany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/najprotszy-przepis-na-domowe-pity/