Chleb na piwie

Chleb na piwie

Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. ciepłej wody 40 g. drożdży 2 płaskie łyżki miodu 5 pełnych szklanek mąki pszennej ( miałam typ 650) 1,5 maki żytniej razowej 500 ml. Ja jednak zrobiłam od razu na dwie keksówki i taki przepis podaje na blogu. Na początek możecie zrobić z połowy porcji, taki był przepis Ewy. Pamiętajcie, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. piwa 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. W przepisie u Ewy, czas pieczenia był 10 minut krótszy. Dodałam dwie płaskie łyżki, jak dla mnie jest w sam raz. Mimo, że zawiera dość dużo piwa, w ogóle go nie czuć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/02/chleb-na-piwie.html