chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami włoskimi

chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami włoskimi

Składniki 200 g zakwasu żytniego 350 g mąki pszennej chlebowej 750 150 g mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Wstawiłam do nagrzanego do 200C piekarnika i piekłam chleb z funkcją termoobiegu najpierw przez 10min w 200C, a następnie w 180C przez 45min. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec go w formie keksowej. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/01/12/chleb-pszenno-orkiszowy-zakwasie-orzechami/