Chlebek Pita Z Patelni

Iwona
Dania mączne
26.07.2018 19:04
Chlebek Pita Z Patelni

Chlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :) Składniki na 4 chlebki: - 3/4 szkl mąki pszennej - 80 ml ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 10 g świeżych drożdży - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 łyżki oleju/oliwy Pity z patelni 1. Patelnie rozgrzewamy i na suchą patelnię wykładamy taki wyrośnięty placek, przykrywamy pokrywka na 1-2 minutki, następie odkrywamy i już więcej nie przykrywamy. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy na placki o średnicy 12-15 cm i grubości 4-5 mm. 2. W ciepłej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, rozcieramy drożdże i odstawiamy do ruszenia (wytworzenia się sporej pianki na powierzchni) 3. Składniki na 4 chlebki: Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :) Na tak rozgrzaną blaszkę wykładamy placki i pieczemy je przez około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/07/chlebek-pita-z-patelni.html