Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Monika
Dania mączne
06.03.2018 11:12
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła, u mnie Jogo 1 jajko szczypta soli farsz 450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany 200 g śmietany 18 %, u mnie Jogo 2 jajka sól,pieprz gałka muszkatołowa 100-150 g sera pleśniowego u mnie lazur turkusowy Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół. W zamrażarce mam jeszcze spory zapas szpinaku więc powoli trzeba się go pozbywać bo już niedługo w warzywniaku będzie świeży. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Upiekłam tartę na orkiszowym spodzie a szpinak posłużył mi jako farsz. Dorzuciłam też ser pleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/03/orkiszowa-tarta-ze-szpinakiem-i-serem.html