Rafaello z adwokatem

Aleksandra
Ciasta
28.10.2017 15:12
Rafaello z adwokatem

Składniki: około 640 g herbatników ( u mnie herbatniki maślane ) 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru ( pół szklanki minus 1 łyżka ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 300 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g wiórków kokosowych ( 250 g + 50 g ) 1 szklanka adwokata, w temperaturze pokojowej Wykonanie: W naczyniu umieścić żółtka, obie mąki oraz około pół szklanki mleka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Bardzo polecam, szczególnie tym, którym z różnych powodów nie po drodze z piekarnikiem, a chcieliby podać gościom smaczne i eleganckie ciasto :). Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Krem z dodatkiem ajerkoniaku jest przepyszny, nie mogłam się powstrzymać przed wyjadaniem go z miski ;). W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub na tacy/desce rozłożyć pierwszą warstwę herbatników - 4 x 4. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników - mają wyjść po 4 warstwy herbatników i 4 warstwy kremu, zakończyć należy warstwą kremu. to ilość cukru - zredukowałam ją o ponad połowę, bo cała szklanka, to zdecydowanie za dużo, ale ostatecznie krem i tak mógłby być dla mnie ciut mniej słodki ( trzeba pamiętać, że adwokat jest słodkim alkoholem ). Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby herbatniki zmiękły i całość się dobrze zestaliła. Na koniec wsypać wiórki kokosowe ( 250 g ) i wymieszać szpatułką lub łyżką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/10/rafaello-z-adwokatem.html