Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

Beata
Ciasta
21.09.2017 13:10
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

- 6 żółtek - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodaję cukier, masło kroję nożem na mniejsze kawałki, daję do mąki i siekam nożem. Składniki pianka: - 3 budynie śmietankowe bez cukru - 6 białek - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. 2. Ciasto dzielę na dwie części (70 do 30), zawijam w folię i wkładam na około 30-45 minut do zamrażalnika. 3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy i jak tylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Dodatkowo: - 1,3 kg jabłek - cynamon - cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto kruche: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 g masła w temp. pokojowej Jak budynie połączą się nam już z białkami delikatnie strużką wlewamy olej i mieszamy, ja zrobiłam to na zmniejszonych obrotach. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 180 stopniach około 20 minut. Ubitą pianę z budyniami wykładamy na jabłka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/09/ciasto-kruche-z-jabkami-i-budyniowa.html