Sernik na zimno z truskawkami

Anna
Ciasta
14.06.2017 11:36
Sernik na zimno z truskawkami

Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych) 500 ml śmietany 30% 12 łyżek kopiastych cukru pudru 500 g truskawek 150 g herbatników 100 g masła 1 saszetka (9 g) śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) *Osoby na diecie bez glutenowej powinny użyć herbatniki bezglutenowe. Ubić 300 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli sernik nie będzie od razu zjedzony, proponuję dodać śmietan-fixu lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzonej. Do tego sernika użyłam gęstego sera twarogowego z wiaderka, jeśli macie ser w kostce, to należy go co najmniej 2 razy zmielić w maszynce. Ma powstać masa przypominająca mokry klejący się piasek, którą włożyć na spód otwieranej foremki z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik i udekorować połówkami truskawek, układając je krojeniem do góry, aby nie puściły na śmietanę soku. Masę serową partiami wyłożyć na spód z ciastek, wykładać stopniowo, aby ciasteczka nie uniosły się do góry. Herbatniki rozdrobnić w blenderze z roztopionym masłem i łyżką cukru pudru (jeśli herbatniki są mało słodkie). Do zmiksowanej masy dodać ubitą śmietanę (200 ml) z łyżką cukru pudru i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Sernik na zimno z truskawkami to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Zimny ser zmiksować z 8 łyżkami cukru pudru, następnie dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/06/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html