Kostka kajmakowa

Iza
Ciasta
22.01.2017 19:08
Kostka kajmakowa

Ciasto: - 4 jaja - ¾ szklanki cukru - 1 szklanka mleka - ⅓ szklanka oleju - 2 ⅓ szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy inki lub kawy rozpuszczalnej - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka octu Masa kajmakowa: - 500 kremówki - 750 ml jogurtu greckiego - 500 g masy kajmakowej - 3 łyżki brązowego cukru - 1 czubata łyżka kakao - 3 ½ łyżki żelatyny Kostka kajmakowa, obok kostki alpejskiej, cytrynka czy ciasta ananasowo-kokosowego, na pewno trafi na stałe do repertuaru ciast na wyjątkowe okazje :- ) Masę wylać na nasączone ciasto, wyrównać i chłodzić w lodówce ok. 3 – 4 godziny. Ciasto przygotowane na imieniny mamy – z tego co wiem smakowało :- ) Pyszny kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Partiami (używając miksera pracującego na najniższych obrotach) wymieszać do masy jajecznej suche składniki i mleko. Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę. Dodatkowo: - gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 27 x 39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2014/09/kostka-kajmakowa.html