Drożdżowy wianek z masą orzechową

Kasia
Ciasta
11.01.2017 7:38
Drożdżowy wianek z masą orzechową

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę ,układamy na blaszce na papierze dopieczenia w koło,łącząc brzegi do siebie,nacinamy ca kawałek od zewnętrznej strony i lekko wykręcamy,jak na zdjęciu, na koniec smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem i sypiemy płatkami migdałowymi,pieczemy przez 20 min 180 stopniach,a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 15-20 min (w trakcie pieczenia można przykryć wierzch papierem do pieczenia ,żeby się góra za bardzo nie przypiekła-Smacznego!!! na koniec smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem i sypiemy płatkami migdałowymi,pieczemy przez 20 min 180 stopniach,a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 15-20 min (w trakcie pieczenia można przykryć wierzch papierem do pieczenia ,żeby się góra za bardzo nie przypiekła-Smacznego!!! Pyszna drożdżówka z masą orzechową,prosta do zrobienia bo poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowej masy orzechowej-firmy HELIO,bo jest naprawdę pyszna i mega orzechowa,dzięki niej ciasto było szybkie i proste do zrobienia-polecam Składniki: 500g mąki +2 łyżki 3 jajka 30 g drożdży 100g cukru pudru 100 g masła szczypta soli 250 ml mleka masa orzechowa firmy HELIO płatki migdałów do posypania Przygotowanie:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/01/drozdzowy-wianek-z-masa-orzechowa.html