Piernik staropolski

Iza
Boże Narodzenie
06.12.2016 17:54
Piernik staropolski

Wyrobić ciasto, przełożyć do kamiennego garnka (emaliowanego garnka lub do szklanej miski), przykryć ściereczką i odstawić na 2 – 6 tygodni w chłodne miejsce. ETAP II Po minimum 2 tygodniach (najlepiej 3 – 4 tygodniach dojrzewania), na 4 dni przed Wigilią czyli 20 grudnia przechodzimy do drugiego etapu. Wielką zaletą tego ciasta, jest, ze z dnia na dzień robi się co raz smaczniejsze :) ETAP I Składniki: - 500 g prawdziwego miodu - 1 szklanka cukru - 250 g masła lub smalcu - 1 kg pszennej mąki - 3 duże jaja - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 120 g zimnego mleka Dojrzałe ciasto przed pieczeniem podzielić na 2-3 części, rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 1 centymetra. - ½ łyżeczki soli - 4 – 5 łyżki domowej przyprawy do pierników (lub 2 – 3 torebki przypraw korzennych do piernika) Po drugie, jakieś cztery dni przed Wigilią piecze się placki, przekłada powidłami, masą marcepanową, orzechową lub kajmakową. Wystudzić i wymieszać drewniana łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną w niej sodą, a na końcu domową przyprawą do piernika. Po pierwsze wyrabia się ciasto, które w spokoju dojrzewa w spiżarni albo lodówce. Piernik zawinąć szczelnie folią aluminiową, przykryć obciążoną deseczką i odstawić do spiżarni na 3 dni. ETAP III

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2015/11/piernik-staropolski.html