Sernik wiedeński - przepis

Ewelina
Ciasta
07.02.2014 19:03
Sernik wiedeński - przepis

Przepis

Potrzebujemy:

1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)

1 budyń waniliowy

8 jajek

125 g miękkiego masła

1 laska wanilii lub aromatu waniliowego

1 szklanka cukru

ewentualnie bakalie wg uznania

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną