Najlepszy przepis na ciasto kruche z śliwkami

Ciasta
19.10.2016 16:19
Najlepszy przepis na ciasto kruche z śliwkami

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – ciasto czekoladowe z gruszkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego + dodatkowe 2 łyżki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 250 g masła – 1 jajko – 20-25 śliwek węgierek – ew 3 łyżki migdałów siekanych (plasterki lub słupki) – 2-3 łyżeczki cyrku pudru do posypania Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Śliwki posypcie dwoma łyżkami cukru a na nich wyłóżcie kawałeczki ciasta – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Wiele razy wypróbowywałam przeróżne przepisy na ciasta kruche, większość z nich była jednak twarda i często nie dopiekała się spodnia warstwa pod owocami. Ciasto podzielcie na dwie części, z czego jedna powinna być większa (60-70% ciasta). Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Do miski wsypcie mąki, cukier (100g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze części. Całość rozetrzyjcie rękami, do czasu kiedy z ciasta nie powstanie duża jednolita kula.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/najlepsze-kruche-ciasto-ze-sliwkami/