Tort Ferrero Rocher

Pati
Ciasta
28.08.2016 11:11
Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher Składniki: Ciemny biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza czekoladowo-migdałowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g startej na tarce gorzkiej czekolady 2 opakowania wafelków z kremem kakaowym typu Grześki (każde po 34g) Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Następnie spód smarujemy 1/3 kremu, na tej warstwie umieszczamy bezę, smarujemy ją kolejną częścią masy i układamy na nim drugą część biszkoptu. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. szklanka pokruszonych płatków migdałowych Krem Rocher: 500 g serka mascaropne 350 g nutelli 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Dodajemy do nich cukier ŁYŻKA PO ŁYŻCE po każdej łyżce cały czas dobrze miksując. Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię kiedy ciasto jest mokre, więc pączuję głównie boki i lekko środek). Dodatkowo zrezygnowałam z orzechów laskowych ponieważ jestem na nie uczulona. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Tak więc mój blog ma już roczek 🙂 Korzystając z okazji dziękuję Wam za tem wspólny rok. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Tort wkładamy do lodówki aby stężał, najlepiej na kilka godzin. Jeśli chodzi o przepis to inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z których wybrałam to co najlepsze. Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy przez chwilę do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Mam nadzieję, że nadal chętnie będziecie odwiedzać moją stronę i będziecie czerpać z niej inspiracje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/okazje/przyjecia-i-imprezy/tort-ferrero-rocher/