Gryczana tarta ze śliwkami

Anna
Ciasta
24.08.2016 22:45
Gryczana tarta ze śliwkami

Opcjonalnie jeżeli nie jesteście uczuleni na gluten: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Na to ciasto czekałam cały rok, więc gdy na straganach pojawiły się pierwsze śliwki wiedziałam, że je zrobię. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Po raz pierwszy spróbowałam je od kolegi z pracy i już wtedy zachwyciło mnie smakiem, więc postanowiłam je odtworzyć. Kruche ciasto gryczane jest o wiele bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/08/gryczana-tarta-ze-sliwkami.html