Pomysłowe ciasto drożdżowe

Ewelina
Ciasta
15.01.2014 11:13
Pomysłowe ciasto drożdżowe

Przepis

70-80 dkg przesianej maki,

1szkl. cukru,

4jajka (3całe,1żóltko),

1kost. margaryny (3/4rozpuścić i ostudzić),

8dkg drożdży (temp. pokojowa),

1/2szkl ciepłego mleka,

szczypta soli,cukier waniliowy, zapach arakowy.

Na wierzch ciasta mogą być owoce i obowiązkowo kruszonka.

Drożdże, po łyżce mąki i cukru rozprowadzić mleku (konsystencja gęstej śmietany), odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, jak bardzo gęste dodać trochę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte jeszcze raz zagnieść i odstawić. Wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. No i owoce i kruszonka. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temp. 170-180st, ok 40 min.

Kruszonka: pozostała margaryna, ok.1łyzka cukru i 2 łyżki mąki, zagnieść. Po upieczeniu polukrować.

0

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną