Najprostsze muffiny z truskawkami (z mąki orkiszowej i jaglanej, słodzone syropem zamiast cukru)

Agata
Ciasta
23.06.2016 8:10
Najprostsze muffiny z truskawkami (z mąki orkiszowej i jaglanej, słodzone syropem zamiast cukru)

They taste the best, when eaten few minutes after baking, with a nice cup of coffee, like my new lavender cold-brew coffee for example ☺ INGREDIENTS (6 muffins): - 60 g spelt flour * - 60 g millet flour - 1/2 tsp baking powder - 1/2 tsp baking soda - 90 ml favorite liquid sweetener (for eg. carob molasses, date syrup, maple syrup etc.). - 90 ml water or very thin vegan milk - 30 ml dissolved, liquid coconut oil or regular vegetable oil - pinch of dried vanilla or seeds from 1/2 vanilla pod - 6 large strawberries (100 g) - ground xylitol (for dusting, optional) * You can use finely ground, white spelt flour or combine white spelt flour with wholewheat spelt flour to get 60 g PREPARATION: Wash and dry the strawberries and cut them into small pieces. Idealnie smakują takie świeżo upieczone w towarzystwie filiżanki dobrej kawy, którą w tym okresie, i do tego wypieku polecam szczególnie w wersji lawendowej ☺ SKŁADNIKI (6 sztuk): - 60 g mąki orkiszowej * - 60 g mąki jaglanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 90 ml ulubionego syropu słodzącego (np. melasy z karobu, syropu daktylowego, klonowego itd.) - 90 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego - 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego - szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii - 6 dużych truskawek (100 g) - ksylitol zmielony na puder (do posypania, opcjonalnie) * Najlepiej użyć mąki orkiszowej w przedziale typów 500-1000, całkowicie pełnoziarnista (typ 1800-2000) może być za ciężka, jako, że użyta jest też dość ciężka mąka jaglana i truskawki, ja używam mąki orkiszowej typ 1050 (takiej), ale może być też zwykła jasna, drobno-mielona, lub zmieszana pół na pół jasna i pełnoziarnista. SIMPLE VEGAN MUFFINS WITH STRAWBERRIES (MADE WITH SPELT AND MILLET FLOUR & SWEETENED WITH SYRUP INSTEAD OF GRANULATED SUGAR Ten prosty, sezonowy wypiek, jest idealny do spałaszowania przy porannej lub popołudniowej kawie, w domu czy w pracy, albo w łóżku w weekend, jako słodkie, leniwe śniadanie. Of course, you can use every other liquid sweetener (date syrup, maple syrup, rice syrup etc.), but if you have some carob molasses on hand, use it for those muffins, it pairs beautifuly with strawberries. Muffins are a perfect option for a quick dessert, you just need one bowl, few minutes to pop the filled cake molds to the oven and wait a moment. Ja, oprócz zamiany cukru na syrop, tym razem, podmieniłam połowę mąki orkiszowej, z której zazwyczaj piekę tego typu ciasta, na mąkę jaglaną, dzięki której wypiek jest jeszcze ciekawszy i bardziej wartościowy. Im replacing refined sugar with syrup, and this time, swapped half of the spelt flour, which I usually use to bake this type of cakes, with millet flour, which makes them even more interesting and nourishing. They are fluffy, plump, soft, sweet and pleasantly moist. Przygotowanie ich zajmuje ok. 35 minut, co obejmuje już 25 minutowy czas pieczenia ;) Ich piękny, karmelowy kolor, to zasługa melasy z karobu, którą je posłodziłam; poza ciekawą barwą, nadaje im też ona fantastycznego aromatu. It takes about 35 minutes to make them, and this time already includes a 25 minute of the baking time ;) Their beautiful color comes from carob molasses, which I used to sweeten them, it also enriched their flavor. Najczęściej robi się je z mąki pszennej, z cukrem, mlekiem i tłuszczem. Uwielbiam dodawać ją do wypieków, nie dość, że ich smak staje się wtedy bogatszy, to całe mieszkanie wypełnia się przyjemnie nęcącym zapachem. W szklance łączymy dokładnie te mokre (olej,syrop i wodę lub mleko). Można je też zapakować na piknik, lub zaserwować niespodziewanym gościom.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/06/najprostsze-weganskie-muffiny-z.html