Pączki jogurtowe

Ewelina
Ciasta
31.01.2016 10:23
Pączki jogurtowe

Lekkie, delikatne z wyczuwalną nutą cytrynową. Składniki: (na ok. 40 malutkich pączków) 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka rumu olej do smażenia opcjonalnie: rodzynki namoczone w rumie starte jabłko cynamon Zwykle dodaje się do nich rum lub brandy i skórkę z cytryny, ale można je spotkać również z dodatkiem startych jabłek czy rodzynek namoczonych uprzednio w rumie. Fritule przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub z proszkiem do pieczenia. Sposób wykonania: Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową lub zmiksować mikserem do połączenia składników. Mąkę wymieszać z solą, skórka cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało. Pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/01/Paczki-jogurtowe.html