Ciasto Princessa

Ewelina
Ciasta
31.01.2016 10:16
Ciasto Princessa

🙂 Składniki: ciasto kokosowo-migdałowe: 6 białek szczypta soli 130 g drobnego cukru do wypieków 100 g mielonych migdałów (dostępne są gotowe mielone, na pewno w Lidlu) 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałów 2 batony Princessa kokosowa (po 48 g każdy) masa: 6 żółtek 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 150 g cukru cukier wanilinowy 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła w temperaturze pokojowej ponadto: kilkanaście podłużnych biszkoptów 150-200 g masy kajmakowej (ok.połowy małej puszki) poncz: 1/2 szklanki likieru kokosowego + 1/2 szklanki wody Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, ale najlepiej na noc, by warstwy dobrze się przegryzły. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać migdały, wiórki, płatki migdałów i pokrojone na małe kawałki wafelki. Na dnie blachy ułożyć ciasto migdałowo-kokosowe i nasączyć je 1/4 ponczu. W pozostałym ponczu krótko moczyć biszkopty i dosyć ściśle układać je na kremie. Sposób przygotowania: Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na pianę. Do masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować na gładki krem. Ciasto migdałowo-kokosowe z aksamitną masą budyniową i kajmakiem. Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę i delikanie rozprowadzić. Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dokłądnie wymieszać. Delikatne w smaku, choć z wyczuwalną nutą alkoholu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Poncz: Przegotowaną, zimną wodę połączyć z likierem i wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/01/Ciasto-Princessa.html