Drożdżowa chałka

Ann
Ciasta
27.11.2015 12:23
Drożdżowa chałka

Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 g cukru - 100 g masła - 2 szczypty soli - opakowanie cukru waniliowego - 4 żółtka - 200 ml mleka - opakowanie drożdży instant Wykonanie: Do osobnej miski przełożyć żółtka i utrzeć je wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, utarte dodać do reszty składników. Już od dawna miałam ochotę zrobić ją własnoręcznie w domu jednak zawsze coś mnie przed tym powstrzymywało. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie, błyszczące i łatwo będzie odchodziło od ręki. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: Kruszonka: - łyżka masła - łyżka mąki - łyżka cukru Wykonanie: Aż do wczorajszego dnia, kiedy to z nudów postanowiłam ją zrobić. Przepis na chałkę pochodzi od Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla. Do mąki dodać drożdże, wlać mleko i przestudzone masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/11/drozdzowa-chaka.html