Pierniki an choinkę

Basia
Ciasta
16.11.2015 9:28
Pierniki an choinkę

Składniki: - 15 dag miodu - 10 dag masła - 10 dag brązowego cukru - 40 dag mąki - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/4 łyżeczki soli - 1 duże jajko - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 8 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, żeby ulepić z niego kulę to dodajemy jeszcze trochę mąki. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Masę miodową na początku z mąką mieszamy łyżką (masa jest gorąca). Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Ciasto wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze tym lepsze bo będą bardziej chrupiące). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2014/03/pierniki-imbirowe-skadniki-miodu-110g.html