Puszysty serniczek czekoladowy

Monika
Ciasta
29.10.2015 22:52
Puszysty serniczek czekoladowy

składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka się rozgrzeje i potem serniczek sam wyskoczy z foremki. Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Do masy nie dodawałam już żadnego cukru bo dla mnie była wystarczająco słodka ale jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to musi masę dosłodzić. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę, odstawić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/10/puszysty-serniczek-czekoladowy.html