Klasyczny placek dyniowy - najlepszy

Ewelina
Ciasta
16.09.2015 20:49
Klasyczny placek dyniowy - najlepszy

Składniki

forma o średnicy 24 cm

składniki na spód:

- 200 g mąki pszennej luksusowej

- 100 g zimnego masła

- 30 g cukru

- 2- 3 łyki lodowatej wody

Mąkę i cukier umieścić w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży placek, większy od średnicy formy.

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.

Ciastem wyłożyć formę i boki- boki powinny być dosyć wysokie. Na ciasto nałożyć folię spożywczą i wsypać ryż/ groch/ kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie.

składniki na nadzienie:

- 450 g dyniowego puree

- 3 jajka

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 240 ml śmietany kremówki- użyłam płynnej 36%

- 60 ml mleka

- 1 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/8 łyżeczki pieprzu*

Przepis

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra dół.

Puree połączyć z jajkami, dodać śmietanę kremówkę i mleko, wymieszać, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Na podpieczony spód wylać nadzienie i wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok 55- 60 minut aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami- nadzienie zapewne lekko urośnie a potem opadnie. Po ok 30 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną