Sernik z musem śliwkowym

Ania -
Ciasta
27.08.2015 9:27
Sernik z musem śliwkowym

Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka) Masa serowa: Masa serowa: 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy:800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * 2. Masa serowa: ser zmiksować (na średnich obrotach) z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. 3. Mus śliwkowy: śliwki wypestkować (mrożone rozmrozić, połowę ułożyć na blaszce i piec w 200*C aż dobrze zmiękną (ok 15-20 minut). Resztę śliwek zblendować na mus. Żelatynę namoczyć w likierze/wodzie, odstawić na kilka minut do napęcznienia, a nastepnie podgrzać do rozpuszczenia. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Spód: ciastka zmiksować w malakserze lub rozkruszyć drobno wałkiem/tłuczkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/08/sernik-z-musem-sliwkowym.html