Kostka egzotyczna - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
17.07.2015 10:08
Kostka egzotyczna - BEZ PIECZENIA

Składniki

spód:

18 sztuk podłużnych biszkoptów

masa jogurtowa:

800 gramów jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)

3 galaretki cytrynowe

wierzch:

2 puszki koktajlu z owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)

2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

1 paczuszka galaretki cytrynowej

1 paczuszka galaretki pomarańczowej

1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1 galaretką pomarańczową.

Następnie obie kroimy w kosteczkę.

Przepis

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi biszkoptami.

3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a potem wlewamy małym strumyczkiem do jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.

Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.

Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.

Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.

Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).

Wykładamy je na zastygniętą masę.

Dwie ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej owoce.

Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną