Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Joanna
Ciasta
16.05.2015 5:48
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: - 40g świeżych drożdży - szklanka mleka - 550g mąki pszennej - 50g masła - 2 jajka - 7 łyżek cukru nadzienie: - 5 łodyg rabarbaru - 3 łyżki cukru kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 6 łyżek cukru - 40g masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut). Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html