Placek drożdżowy na maślance z owocami

Dagmara
Ciasta
10.05.2015 10:17
Placek drożdżowy na maślance z owocami

Składniki na zaczyn: 50 g świeżych drożdży 60 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 700 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru szczypta soli kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe przygotowane na maślance z dodatkiem drobno pokrojonego rabarbaru, ale oczywiście możecie go zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami lub jeżynami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. 2. Mąkę na ciasto przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, cukier i kurkumę, dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy dokładnie w palcach, aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut. 3. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy pozostałe rzeczy: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w paski o grubości około 1/2-1 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-70 minut. Ciasto przekładamy do formy na sam środek i dogniatając, rozciągamy we wszystkie strony aż wypełnimy całą formę. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli tyle wytrzymacie, ja część zjadłam jeszcze na ciepło ;)).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/05/placek-drozdzowy-na-maslance-z-owocami.html