idealna szarlotka z orzechami

Krzysztof
Ciasta
29.12.2014 13:25
idealna szarlotka z orzechami

Przepis

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO KRUCHE:

2 szklanki mąki pszennej

10 dag cukru pudru (niecała szklanka)

4 żółtka

20 dag masła/ margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

JABŁKA:

2-3 kg jabłek

cukier do smaku

cynamon do smaku

2 łyżki kaszy manny

ORZECHY:

25 dag posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru

125 g margaryny/ masła

DODATKOWO:

kasza manna do posypania spodu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparują część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Na koniec wmieszać kaszę mannę.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków. Ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać.

Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. godzinę, aż ciasto będzie złote, wypieczone. W razie obaw, że spód się nie wypiecze, można postawić blaszkę trochę niżej niż na poziomie środka.

Upieczone ciasto najlepiej wyjąć na na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wszystkie składniki na orzechowy wierzch wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, pogotować jeszcze przez 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić na całości.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną