JESIENNY SERNIK KOKOSOWY

Krzysztof
Ciasta
25.10.2014 7:53
JESIENNY SERNIK KOKOSOWY

Przepis

Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej

7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka oleju

Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.

Masa serowa:

1 kg dobrego wiejskiego sera

1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml

2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 jajek

1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

1. Ser mielimy dwu lub trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę.

2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera.

3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł.

Liście czekoladowe:

Składniki:

dowolne liście

tabliczka czekolady

1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika.

Lukier:

5-6 łyżek cukru pudru

1-2 łyżki zimnej wody

1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i równo rozprowadzamy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną