Ciasto toffi

Krzysztof
Ciasta
24.09.2014 20:04
Ciasto toffi

Przepis

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

10 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:

1 szkl. mąki krupczatki

1/2 szkl. cukru pudru

4 żółtka

1 litr mleka

1 masło

3 łyżki żelatyny

masa krówkowa:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (tzw. krówka)

masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, nie przerywaj ubijania. Dodaj pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

Zagotuj mleko, rozpuść w nim masło. Utrzyj żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy z żółtek powoli dodawaj gorące mleko, nie przerywając miksowania. Całość zagotuj, aż zgęstnieje, jak budyń. Do masy dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Wymieszaj.

Masa śmietanowa:

Ubij śmietanę na puszystą masę, dodaj cukier. Powoli wlewaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Dokładnie wymieszaj.

Biszkopt przekrój na dwie warstwy. Umieść jedną z nich w wyłożonej papierem blaszce. Na biszkopt wylej masę budyniową. Przykryj biszkoptem. Rozsmaruj na nim masę krówkową i przykryj ją "kołderką" bitej śmietany. Schłódź przed podaniem w lodówce (minimum 12 h).

Jeśli lubisz wilgotne ciasta, możesz skropić biszkopt odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną