Ciasto Snickers

Ewelina
Ciasta
01.09.2014 16:10
Ciasto Snickers

Przepis

snickers

Jedno z moich ulubionych ciast, orzechowo-miodowe. Najlepsze są te słodziutkie, chrupiące orzeszki na wierzchu. Ładnie wygląda, dobrze smakuje... i jak go wam nie polecić? :)

Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIASTO:

2 jajka

1 żółtko

3 szklanki mąki

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

1 łyżka sody

1 łyżka kakao

3/4 szklanki cukru pudru

250 g margaryny

MASA:

1 litr mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy

1/2 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

250 g margaryny

POLEWA:

25 dag orzechów włoskich

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru

125 g margaryny

Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie połowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować ciasto na wymiar blaszki i przenieść do niej. Piec w ok. 170°C. Kiedy pierwsza część wyrobionego ciasta się upiecze, powtórzyć wszystko z drugą częścią.

Masa: Mleko wlać do garnka. Odlać szklankę i wymieszać w niej mąki i budyń. Do garnka z mlekiem wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i pogotować chwilę mieszając. Kiedy zgęstnieje dodać margarynę i wymieszać do połączenia się składników.

Gorącą masę wylać na jeden z placków, przykryć drugim plackiem.

Polewa: Orzechy posiekać, wsypać do garnka, dodać resztę składników, zagotować. Gotować 6 min od momentu zagotowania mieszając.

Polewę wylać na ciasto, wyrównać.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną