Tarta z mascarpone i śliwkami

Krzysztof
Ciasta
30.08.2014 23:57
Tarta z mascarpone i śliwkami

Składniki na spód: 125 g mąki pszennej 125 g mąki owsianej 50 g cukru pudru trzcinowego 4 łyżki zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W przepisie na nadzienie nie ma słowa o tym, że gotową tartę należy schłodzić przez noc w lodówce, jednak po wpadce z sernikiem jagodowym (który dosłownie rozpłynął się na boki po zdjęciu formy) wolę nie ryzykować ;) Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do formy 31 cm (taka forma z ikei z wyciąganym spodem). Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na masie, lekko dociskamy. Śliwki wybrałam nie za bardzo dojrzałe, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia i żeby nadały troszkę kwasowości do całości. Do przygotowania tarty użyłam mąki pszennej i mąki owsianej (bardzo mi ostatnio posmakowała) w proporcjach 1:1. Tarta grzecznie przeleżała całą noc i zagościła na porannym stole jako dodatek do kawy :) Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: Moje Gotowanie (spód) i Kuchnia - magazyn dla smakoszy (nadzienie).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/08/tarta-z-mascarpone-i-sliwkami-oraz.html