Ciasto kawowo-porzeczkowe

Ewelina
Ciasta
08.08.2014 14:03
Ciasto kawowo-porzeczkowe

Przepis

Składniki:

biszkopt:

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 2 czubate łyżki mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 40 ml kawy rozpuszczalnej

- 2 galaretki niebieskie

- 0,5 kg porzeczek

- 400 ml śmietany 30 %

- 4 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

- 4 kostki gorzkiej czekolady

- kwadratowa forma (20 cm)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Żółtka zmiksować z cukrem pod koniec ucierania wlewamy strumykiem kawę mieszając cały czas . Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy na żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.

Porzeczki myjemy, oczyszczamy z gałązek. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i czekamy aż będzie tężeć. Następnie łączymy z porzeczkami i wykładamy na biszkopta. Wkładamy do lodówki aby stężała.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder dalej miksując dodajemy żelatynę. Wykładamy na warstwę z porzeczkami i wkładamy do lodówki. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną