Serowy kruszawiec

Ewelina
Ciasta
07.08.2014 9:16
Serowy kruszawiec

Przepis

SEROWY KRUSZAWIEC

Ciasto podobne trochę smakiem i wyglądem do popularnego kruszawca, różniące się od niego warstwą serową. Bardzo smaczny przekładaniec.

Nie mocno słodkie z orzeźwiającą warstwą dżemu z czarnej porzeczki.

Długo zachowuje świeżość i najsmaczniejsze jest właściwie na drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ... oczywiście jeszcze ciepłe :-(

W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta ....

Na ciasto:

3 szklanki mąki

1k. Kasi

1/2 szklanki cukru

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 płaskie łyżki kakao

Na masę serową:

1/2 kg sera

4 jajka

1/2 KASI

1/2 szklanki cukru

Na masę różową:

4 białka

4 łyżki cukru

1 kisiel truskawkowy bez cukru

Wykonanie:

Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.

Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.

Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.

Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na ser - różowa piana z ubitych białek i całość kończy ciemne ciasto starte na tarce.

Pieczemy w 180st ok 60 minut (do suchego patyczka)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną