Kruche ciasto z borówkami i kokosem

Ewelina
Ciasta
31.07.2014 10:34
Kruche ciasto z borówkami i kokosem

Przepis

ciasto kruche:

280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)

150 gramów zimnego masła

4 płaskie łyżki cukru

1 płaska łyżka cukru z wanilią

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

beza kokosowa:

2 białka

5 łyżek cukru

100 gramów wiórków kokosowych

dodatkowo:

550 - 600 gramów borówek amerykańskich

1,5 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić żółtka, wyrobić szybko kruche ciasto.

Ciasta nie wkładałam do lodówki.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 20 - 25 minut, na złoto.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować chwilkę, następnie wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.

Na ciepłe ciasto wysypać borówki, posypać bułką tartą, przykryć pianą. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia bezy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną