Poduszkowiec

Aleksandra
Ciasta
19.11.2020 20:49
Poduszkowiec

Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, w którym odciąć róg o szerokości około 1 cm i wycisnąć kratkę na powierzchni czekoladowego ciasta - najpierw robiąc ramkę wokół brzegów, a następnie wyciskając pasy z masy serowej wzdłuż i wszerz formy, utworzyć kratkę ( u mnie 2 pasy wzdłuż formy i 4 pasy wszerz ). : Składniki na ciasto czekoladowe: 250 g mąki pszennej tortowej 5 jajek 180 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 2 płaskie łyżki kakao 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki ) 125 ml wody ( pół szklanki ) Użycie śmietanki kremówki nie jest konieczne, jednak jej dodatek powoduje, że masa serowa jest delikatniejsza ( śmietanka również powinna być w temperaturze pokojowej ). Tutaj masę serową wyciskamy w postaci kratki na czekoladowe ciasto, które rosnąc tworzy charakterystyczne poduszeczki. Jajka ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, która nawet potroi swoją objętość ( ubijałam przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Całość przypomina mi w smaku Izaurę - staromodny wypiek, który kiedyś często gościł w moim rodzinnym domu :). Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masa serowa: Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/11/poduszkowiec.html