Szarlotka z migdałami

Ciasta
16.10.2020 10:51
Szarlotka z migdałami

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 2 jajka Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru (może być więcej, zależy jak słodkie są jabłka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Możecie jedną część schłodzić w lodówce i później wylepić spód ciasta, a drugą schłodzić w zamrażarce i zetrzeć na masę jabłkową. Ciasto jest bardzo delikatne, więc ja odrywałam po kawałku i wyklejałam blaszkę. Tu też sztukowałam po kawałku :) Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut. Ciężko po rozwałkowaniu w całości, położyć je na blaszkę. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować druga część ciasta i wyłożyć na jabłka. Zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce. Jeśli jest za sypkie, dodać 1-2 łyżki śmietany. Od razu Was uprzedzę, że ciasto po zagnieceniu jest dość delikatne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/10/szarlotka-z-migdaami.html