Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

Martyna
Ciasta
13.09.2020 20:10
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

Przy podziale na 25 kawałków, jeden to około 129kcal, B: 3,6g, T: 4,3g, W: 18,8g. Składniki na chałkę: – 550g mąki pszennej (lub 350g mąki pszennej i 200g mąki żytniej 720) – 300ml mleka, ciepłego – 45g masła, miękkiego – 40g erytrolu – 30g cukru – 20g świeżych drożdży – 2 płaskie łyżeczki soli – 1 jajko, do posmarowania Składniki na kruszonkę: – 40g płatków migdałowych – 40g mąki pszennej lub żytniej 720 – 40g erytrolu – 40g masła, zimnego CHAŁKA: Ciepłe mleko łączymy z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek (długości około 45 cm) i przekładamy na blachę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Zaplecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Na Thermomix: KRUSZONKA: Do naczynia miksującego wsypujemy płatki, mąkę i erytrol, dodajemy masło, mieszamy 10 s/obr. 4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Przykrywamy ją ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 2. Do naczynia miksującego dodajemy mąkę/mąki, erytrol i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. 500g mąki lub mieszankę mąk wsypujemy do dużej miski. CHAŁKA: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy masło, drożdże i cukier, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Łączymy początki 3 wałków, splatamy je ze sobą jak warkocz, a końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/chalka-z-maka-zytnia-i-migdalowa-kruszonka/