Tarta z czekolada i malinami z różą

Dorota
Ciasta
10.09.2020 13:01
Tarta z czekolada i malinami z różą

Składniki na spód: 175 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej- można również użyć zwykłej białej mąki 2 łyżki erytrolu (lub cukru) 100 g zimnego masła 1 żółtko (zimne) 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18% – zimne! Czekoladowy ganache możecie przyrządzić na zwykłej smietance albo wykorzystać śmietankę kokosową – taki ganache będzie wegański, ale także lekko kokosowy w smaku, co też świetnie będzie komponowało się z malinami. Składniki na różany mus malinowy: 200 g malin mrożonych lub świezych 2 łyżki erytrolu 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 2 łyżki wody różanej (można zamienić na wodę) Składniki na masę czekoladową: 100 ml śmietanki kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego) lub śmietanki kremówki 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% Dodatki: suszone płatki różane platki migdałowe Przygotowanie: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Zrobiłam ją w te święta, bo zrobiło mi się smutno, że z uwagi na to, że spędzałam je sama nie przygotowałam nic słodkiego – więc wpadłam do kuchni i za chwile była gotowa. Tarta z czekoladą i malinami różanymi – czyli kruchy spód i pyszny mus malinowy z wodą różaną przykryte czekoladowym ganache. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Wykładamy na spód tarty. : maliny podgrzewamy w rondelku z erytrolem, aż się całkiem rozpadną. Ilość porcji: 2 małe tarty (24 x 12 cm – można też użyć keksówki, ale wtedy koniecznie użyjcie papieru do pieczenia, żeby łatwo wyjąć spód) lub 1 większa (35 x 11 cm). Nazwa chyba zależy od okazji – na co niech to będzie tarta, w Wielkanoc – pyszny mazurek. Przygotowujemy mus malinowy : maliny podgrzewamy w rondelku z erytrolem, aż się całkiem rozpadną. Tarta z czekoladą i malinami to jedno z najsmaczniejszych ciast, które podkręciłam odrobiną wody różanej i płatkami róży. A jeżeli chcecie pójść całkowicie w stronę róży wypróbujcie ten mazurek różany z białą czekoladą. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy z wodą różaną w szklance i dosypujemy do malin. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy z wodą różaną w szklance i dosypujemy do malin.